Stichting Landelijk Moluks Monument
Stichting LMM zet zich in om een landelijk monument aan de Lloydkade in Rotterdam te realiseren. Een monument uit respect voor de 1e generatie Molukkers en als erkenning voor het gedeeld verleden.
huidige bestuursleden
Yordi Tahamata
Voorzitter
Andrew Roos
Penningmeester
Karin Pattikawa-Smits
Secretaris
Fiona Roos
Bestuurslid
GEGEVENS:
KVK-nummer: 80173721
Adres:
Gaspeldoorn 12
2923 EH Krimpen aan den IJssel
Bankrekeningnummer:
NL71 INGB 0006 6138 51
De stichting is opgericht op 26 augustus 2020.
Missie
Stichting Landelijk Moluks Monument (LMM) is een stichting bestaande uit vijf enthousiaste bestuursleden, die zich met passie inzetten om de Molukse geschiedenis en cultuur levend te houden. St. LMM wil het Molukse verhaal van de aankomst op de kaart zetten. Deze historische gebeurtenis is te lang onderbelicht geweest. Wij vinden het belangrijk dat het verhaal van trots, pijn, perspectief, toekomst en hoop een zichtbare plek krijgt. Onze missie is een landelijk monument aan de Lloydkade te Rotterdam uit respect voor de 1e generatie Molukkers en als erkenning voor het gedeeld verleden. Kennis van elkaars geschiedenis leidt tot meer wederzijds begrip.
Visie
Het monument is een plek om te herdenken en een middel om het verhaal van de aankomst van Molukkers in Nederland blijven te vertellen aan de huidige en aan volgende generaties.
Er is onder jongere generaties een groeiend besef dat het belangrijk is om de geschiedenis en cultuur levend te houden. Dat kan op vele manieren. Wij willen met een fysiek monument op de unieke locatie iedereen laten zien dat het Molukse verhaal ertoe doet. Toen, nu en in de toekomst.
Ontstaan Stichting Landelijk Moluks Monument
In 2015 hebben The Brothers Timisela de film Jefta op eigen kracht gemaakt. De film werd onder andere mogelijk gemaakt door crowdfunding. De oproep van The Brothers Timisela om financieel bij te dragen aan de realisatie van de film bracht de Molukse gemeenschap in Nederland in beweging. Letterlijk, want op 21 maart 2015 wandelden de broers van Tiel naar de Lloydkade in Rotterdam, samen met 250 Molukkers.
Op de Lloydkade, de plek waar de eerste boot met Molukkers in 1951 aankwam, werd de film aan de toenmalige Minister van Binnenlandse Zaken overhandigd. Werkgroep Samen uit Krimpen aan den IJssel was één van de samenwerkende partijen en heeft besloten jaarlijks het evenement The Walk te organiseren. The Walk is een vreedzame wandeling van Krimpen aan den IJssel naar de Lloydkade, Rotterdam of andersom. Een wandeling uit respect voor de 1e generatie Molukkers en om het verhaal van de aankomst van Molukkers in Nederland onder de aandacht te houden. Vanuit dit evenement is de wens ontstaan voor een landelijk monument aan de Lloydkade in Rotterdam en is vanaf 2016, elk jaar 1 euro van iedere wandelaar gereserveerd voor dit initiatief.
In 2016 heeft werkgroep Samen samengewerkt met stichting Moluks Historisch Museum die op 2 april 2016 de herdenking ‘VAN VER GEKOMEN’ 65 jaar Molukkers in Nederland organiseerde. The Walk was de start van deze herdenking in Rotterdam. In 2017 en 2018 hebben stichting Moluks Historisch Museum en werkgroep Samen de eerste overleggen gevoerd over een monument en is er een werkgroep opgericht. Duidelijk werd dat er een aparte stichting nodig was om vervolgstappen te kunnen zetten.
Werkgroep LMM van 2018 – 2020 bestond uit: Rocky Tuhuteru, Nanneke Wigard, Andrew Roos, Karin Pattikawa Smits, Ilana Sapulette, Brendan de Fretes, Yordi Tahamata, Nico van Wijk en Fiona Roos.
Maak kennis met de bestuursleden
Yordi Tahamata
Mijn naam is Yordi Tahamata. Ik ben 42 jaar en woon samen met mijn gezin in Krimpen aan den Ijssel.
Ik wil mij inzetten voor een landelijk monument ter nagedachtenis van mijn opa’s en oma’s die samen met hun kinderen en met andere van 1e/2e generatie die zijn aangekomen in Nederland op 21 maart 1951.
Een monument waarmee ook duidelijk wordt dat deze plaats het begin markeert, de eerste voetstappen met een nieuwe geschiedenis, van de Molukse gemeenschap in Nederland.
Andrew Roos
Mijn naam is Andrew Roos, 35 jaar oud en kom uit Krimpen aan den IJssel. Mijn opa van vaderskant is Roos uit Ambon-stad, mijn oma van vaderskant is Maitimu uit het dorp Ema op Ambon, mijn opa van moederskant is Tahalele uit het dorp Booi op Saparua en mijn oma van moederskant is Pattiasina uit het dorp Booi op Saparua.
Mijn inzet voor een landelijk Moluks Monument is, omdat ik het belangrijk vind dat niet alleen de 4e en verdere generaties Molukkers in Nederland de geschiedenis blijven vertellen, maar dat ook Nederlanders en toeristen de geschiedenis van de komst van de Molukkers niet vergeten. Als bevolkingsgroep zijn wij redelijk opgegaan in de Nederlandse samenleving en daarom voor velen niet meer als buitenlanders gezien maar als medelanders. En dat is iets positiefs, maar wij Molukkers hebben ons eigen verhaal, onze eigen geschiedenis hier in Nederland welke niet verteld wordt in de geschiedenisboeken op de basis- en middelbare scholen.
Karin Pattikawa-Smits
Mijn naam is Karin Pattikawa-Smits. Ik ben 55 jaar en woon in Krimpen aan den IJssel, samen met mijn man James Pattikawa. We hebben twee volwassen kinderen, die we het beste uit twee culturen hebben meegegeven. Ik heb een passie voor geschiedenis. Deze passie is ontstaan door de verhalen van mijn opa over de Tweede Wereldoorlog. Ik lees graag over historische gebeurtenissen. Hierdoor heb ik geleerd dat geschiedenis vele nuances kent. Het is nooit zwart-wit. Met behulp van de geschiedenis is de wereld om ons heen beter te begrijpen. Het Molukse verhaal van de aankomst en het verdriet daarachter is wat mij betreft te lang onderbelicht geweest. Dit is de reden dat ik mij inzet voor een landelijk monument. Ik vind het belangrijk dat het Molukse verhaal zichtbaar wordt nu en in de toekomst.
Fiona Roos
Ik ben Fiona Roos, 40 jaar woonachtig in Rotterdam. In het dagelijks leven ben ik een creatieve persoon die van mijn hobby’s ook mijn werk heb gemaakt.
Zelf ben ik van de 3e generatie Molukkers in Nederland. De pijn en verdriet die heb ik gevoeld van mijn opa en oma’s. De verhalen die ik heb meegekregen van hoe zij hier naar Nederland zijn gekomen, blijven je altijd bij. Trots was ik ook op mijn Opa Jan die sergeant was in het KNIL, hij sprak er zelden over omdat het hem veel pijn en verdriet deed, wat goed te zien was in zijn ogen. Ondanks dat ze hard gevochten hebben voor Nederland en ook hebben moeten overleven in Nederland. Ze hebben uiteindelijk hun geliefde vaderland en familie achter moeten laten, dat verhaal mag niet verloren gaan. Het verhaal moet doorverteld worden, niet over hoe maar het waarom de Molukkers naar Nederland zijn gehaald. En dat is ook de reden waarom ik in het bestuur ben gestapt om dit verhaal door te vertellen en een landelijk monument neer te zetten op de plek waar de Molukse geschiedenis in Nederland begon.
KVK-nummer: 80173721
Bankrekeningnummer:
NL71 INGB 0006 6138 51