Stilstaan bij het verleden, vooruitkijken naar de toekomst!
De gedachte van Nanneke Wigard
maart 2021
Foto: Nanneke Wigard
Kunt u kort wat vertellen over uzelf?
Mijn naam is Nanneke Wigard. Ik ben geboren in 1965 in Alphen aan den Rijn en heb mijn jeugd doorgebracht in Leerdam. Mijn middelbare school stond in Culemborg. Daarna ben ik Griekse en Latijnse Taal en Cultuur gaan studeren in Utrecht, gevolgd door Museologie. Ik woon in Utrecht Lunetten.
Wat bindt u met de Molukse Gemeenschap in Nederland?
Aan de plaatsen waar ik heb gewoond, is al te zien dat ik al jong vertrouwd was met de Molukse gemeenschap. Sterker nog, ik had op de kleuterschool in Alphen aan den Rijn een Molukse kleuterjuffrouw. Toen ik voor mijn studie Museologie een stageplek zocht, kwam ik bij het Moluks Historisch Museum in Utrecht terecht. Dat beviel zo goed dat ik er na mijn studie ben gebleven. Ik heb er 25 jaar gewerkt op heel veel terreinen, voornamelijk als Collectiebeheerder en de laatste twee jaar als Zakelijk Directeur. Na de sluiting van het museum in Utrecht heb ik de collecties kunnen behouden en een doorstart mogelijk gemaakt in Den Haag. Daar heb ik een nieuw museum kunnen realiseren in een samenwerkingsverband met Indische organisaties. Het afgelopen jaar heb ik samen met Jim Worung gewerkt aan het ontwikkelen van een boek en kennisspel over de reis van Molukkers naar Nederland in 1951: Ombak Maluku. Molukkers ongewild naar Nederland. Het boek vertelt aan de hand van persoonlijke verhalen en unieke foto’s en documenten over de gebeurtenissen die leidden tot het vertrek uit Indonesië, het leven aan boord van de schepen en de aankomst in Nederland. Het boek verschijnt half april, het spel een maand later. Ook werk ik aan het ordenen van het archief van het Landelijk Steunpunt Educatie Molukkers en assisteer ik anderen bij het uitgeven van hun boek vanuit mijn eigen bedrijf Wigard Cultureel Erfgoed.
Heeft u al eerder gehoord over de realisatie van een Landelijk Moluks Monument?
Ja zeker. Ik ben er in mijn functie bij het Moluks Museum actief bij betrokken geweest, o.a. het uitzetten van een enquête in de Molukse gemeenschap, overleg met Werkgroep Samen en andere ‘ambassadeurs’, contacten leggen met betrokken instanties in Rotterdam, etc.
Wat vindt u ervan dat er een stichting (Landelijk Moluks Monument) is die dit wilt gaan realiseren?
Fijn dat er nu een stichting is. Dat opereert makkelijker in de communicatie en bij het inzamelen van gelden.
Vindt u het belangrijk dat er een herdenkingsmonument komt voor Molukkers in Nederland? Zo ja/zo nee, waarom wel/niet?
Ja, dat vind ik belangrijk. Het monument markeert de eerste stappen van de Molukse gemeenschap in Nederland. Het is goed dat dat op die plaats in Rotterdam zichtbaar wordt, zodat voorbijgangers daar kennis van kunnen nemen. En natuurlijk zodat de Molukse gemeenschap en anderen die zich nauw bij de gemeenschap betrokken voelen een zichtbare herinneringsplek hebben om dit historische feit te herdenken.
Denkt u dat het goed is om een monument te realiseren, aan de Lloydkade in Rotterdam, om de geschiedenis van de Molukkers in Nederland te vertellen voor nu en de toekomst? Waarom denkt u dat?
In een eerder overleg met de gemeente Rotterdam vonden alle partijen de kop van de Lloydkade de meest geschikte plaats voor een Moluks monument. Je kijkt daar uit over het water en kunt bijna voelen hoe het was om vanuit de verte daar aan te komen varen. Er zijn in de afgelopen jaren op deze plek al vaker bijeenkomsten gehouden, het eindpunt van herdenkingswandelingen, maar dan kom je toch op een plek waar tot nu toe niets te zien is van deze voor Molukkers zo belangrijke gebeurtenis. Een monument geeft veel meer betekenis aan deze plaats en iets tastbaars om bijvoorbeeld bloemen bij te leggen.
Wat hoopt u zodra het Herdenkingsmonument er is dat er verder in de toekomst gaat gebeuren voor de volgende generaties?
Ik hoop dat de herdenkingswandelingen worden voortgezet. Erg mooi en aangrijpend om de wandelaars te zien met foto’s van hun (groot)ouders en van de schepen. Misschien is het mogelijk om eens in de vijf jaar een grote herdenking te organiseren. In 2016 had ik de herdenking van 65 jaar Molukkers in Nederland als motto meegegeven: ‘Van ver gekomen’. Zowel letterlijk als figuurlijk: vanuit een ver land èn na een moeilijke start als gemeenschap veel bereikt hebben. Ik hoop dat die positieve ontwikkelingen zich voortzetten terwijl ook de eigenheid van de Molukse gemeenschap bewaard blijft.
Op welke wijze zou u het verhaal van de Molukkers in Nederland verteld zien worden in de toekomst?
Er wordt ontzettend veel gedaan door de tweede generatie en de jongeren van nu: theatervoorstellingen, documentaires, boeken, debatten en nog veel meer. Alles draagt eraan bij dat de volgende generaties Molukkers de mogelijkheden hebben om hun geschiedenis te leren kennen en dat de andere Nederlanders daar ook weet van hebben. Dat leidt tot beter begrip onderling, in mijn optiek de basis voor prettig samenleven.
KVK-nummer: 80173721
Bankrekeningnummer:
NL71 INGB 0006 6138 51